Χαρακτηριστικά που προάγουν και στηρίζουν μία σχέση

Στην προσπάθεια μας να αναζητήσουμε τα χαρακτηριστικά που βοηθούν και προάγουν μια σχέση, διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μερικά που να τυγχάνουν πρωταρχικής σημασίας και καθολικής αναγνώρισης. Ωστόσο, χωρίς να επικαλούμαστε καμία καθολικότητα, μπορούμε να καταλήξουμε σε μερικά ευρείας αποδοχής χαρακτηριστικά:
Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά που βοηθούν άμεσα την σχέση, είναι η κατανόηση (τόσο του εαυτού μας όσο και του άλλου).
Τι εννοούμε με τον όρο”κατανόηση”; Δεν εννοούμε υποχρεωτικά κάποιο είδος αναλυτικής σκέψης αλλά την ικανότητα και την θέληση να εκτιμήσουμε εκείνες τις ανάγκες, επιθυμίες, προτιμήσεις, σκέψεις, αξίες, κίνητρα και συναισθήματα που αφορούν την σχέση. Με άλλα λόγια, το άτομο προσπαθεί να αναγνωρίσει αυτά που αισθάνεται ένα άλλο άτομο, προσπαθεί να μπει στην θέση του και να δει τον κόσμο με τα δικά του μάτια. Σε κάποιο εργαστήριο, η οδηγία που δίνουν στα άτομα που προσπαθούν να αποκτήσουν αυτήν την δεξιότητα, είναι «προσπάθησε να φανταστείς πως αισθάνεται το άτομο σε αυτήν την κατάσταση και πως επηρεάστηκε η ζωή του».

Η απόκτηση της ικανότητας για κατανόηση, μας οδηγεί στο δεύτερο χαρακτηριστικό που προάγει μια σχέση:“στην άνευ όρων αποδοχή του άλλου”. Αποδοχή, σημαίνει απεριόριστη δεκτικότητα και ευνοϊκή προδιάθεση προς τον άλλον. Παραμερίζουμε τις προσωπικές μας εκτιμήσεις και απόψεις, σεβόμενοι την διαφορετικότητα του άλλου. Ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε, ακόμη και όταν θεωρούμε πως κάτι είναι λάθος, δεν ασκούμε κριτική και δεν αποδοκιμάζουμε. Δίνουμε στον άλλον την ελευθερία της ύπαρξης του χωρίς να αισθανόμαστε ότι πρέπει να ακολουθήσει πάση θυσία τις συμβουλές μας ή να παραμείνει εξαρτημένος από μας ή να μας μοιάσει. Όταν λοιπόν, δεχόμαστε κάποιον όπως είναι και όχι υπό όρους και όταν καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε αυτήν την στάση μας, τότε αυτός γίνεται πιο ανοικτός, δείχνει εμπιστοσύνη και δεν αισθάνεται να απειλείται από μια εξωτερική αξιολόγηση.
Φυσικά, υπάρχουν πολλές θεωρητικές μελέτες που αποδεικνύουν τα παραπάνω. Ενδεικτικά αναφέρω τον Baldwin στο Felt institute ο οποίος κατέληξε ότι σε μια σχέση, οι συμπεριφορές που μοιάζουν δημοκρατικές και με αποδοχή, αποπνέουν μια ζεστασιά και ενισχύουν, την αυθεντικότητα, την συναισθηματική ασφάλεια και τον αυτοέλεγχο. Στον αντίποδα, σχέσεις απορριπτικές αποδείχθηκε ότι οδηγούν σε έλλειψη αυθεντικότητας και επιθετικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με την έρευνα του Heine, χαρακτηριστικά που βοηθούν μια σχέση, είναι οι συμπεριφορές που επιτρέπουν την ανεξαρτησία, που δείχνουν μια προσπάθεια κατανόησης του συναισθήματος του άλλου και που εγκαθιστούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Τρίτο χαρακτηριστικό που βοηθά μια σχέση, είναι η αυθεντικότητα. Στην αρχή, μιλήσαμε για κατανόηση του άλλου. Εδώ, μιλάμε κυρίως για κατανόηση του ίδιου μας του εαυτού. Η αυθεντικότητα έχει δύο στάσεις που την οριοθετούν. Η πρώτη αφορά την συμπεριφορά μας προς τον άλλον και συγκεκριμένα την ειλικρίνεια, την αλήθεια και την γνησιότητα που επικοινωνούμε, τόσο λεκτικά όσο και μη λεκτικά. Η δεύτερη στάση, αφορά τον ίδιο μας τον εαυτό, αφορά την αυτοαντίληψη μας, αφορά την ικανότητα μας να ακούμε τις ανάγκες μας και είτε να τις παραμερίζουμε είτε να τις «φροντίζουμε», ανάλογα με την περίσταση. Έχουμε επίγνωση του συναισθήματος που μας γεννάται από μια κατάσταση? Εκφραζόμαστε με έναν τρόπο τέτοιο, ώστε στο μέτρο του δυνατού να μην παρερμηνεύεται ο λόγος μας από τους άλλους? Σεβόμαστε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας καθώς και τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου?

Άλλα σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση μιας σχέσης είναι η συνεχής φροντίδα του εαυτού μας και του συντρόφου μας, η επιβεβαίωση του άλλου , ο ενθουσιασμός , η φαντασία, το παιχνίδι μέσα στη σχέση, η πρόσκληση στο καινούργιο , ο πειραματισμός, η αλλαγή της καθημερινότητας μας, το στοιχείο του απρόβλεπτου και η επαναπλαισίωση της σχέσης μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις νέες συνθήκες της κοινής συντροφικής μας ζωής. Όλα τα παραπάνω συνιστούν στη συνεχή εξέλιξη και ανανέωση της σχέσης μας έτσι ώστε να διατηρούμε το συναίσθημα ζωντανό και να μην χάνουμε το ενδιαφέρον μας για το σύντροφό μας. Είναι όμως απαραίτητο αυτές οι προσπάθειες να γίνονται και από τις δύο πλευρές και να μην περιμένουμε συνέχεια από τον άλλον να μας εκπλήξει και να κρατήσει αμείωτο τον ενθουσιασμό μας. Όταν εμείς κλειστούμε στον εαυτό μας και απομακρυνθούμε από το σύντροφο μας γιατί νιώθουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα καινούργιο και έχουμε βαρεθεί τότε και ο σύντροφος μας θα εισπράξει το μήνυμα ότι δεν αξίζει να προσπαθήσω για τη σχέση αφού και ο σύντροφος μου είναι αδιάφορος γι’ αυτή.

Χαρακτηριστικά που εμποδίζουν την εξέλιξη και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα μίας σχέσης.

Προβολή. Κάποιες φορές τείνουμε μέσα στη σχέση προκειμένου να ξεφορτωθούμε κάποια δυσάρεστα συναισθήματα μας απέναντι στο σύντροφο , όπως επιθετικότητα, ζήλια, ανασφάλεια, καχυποψία, έλλειψη πάθους κλπ, να τα προβάλλουμε στο σύντροφό μας και να δημιουργούμε συγκρούσεις και άσχημο κλίμα. Εγωκεντρισμός, φόβος οικειότητας-δέσμευσης, καχυποψία, επιφύλαξη, οριακές συμπεριφορές, παλινδρόμηση, ανασφάλεια, υπερβολή στο συναίσθημα, ζήλια, ανταγωνιστική συμπεριφορά, υπερπροστασία, υπερευαισθησία, βραδύτητα των σχέσεων, βία, θυματοποίηση, σύγκριση με προηγούμενες σχέσεις, εμμονές, το δεδομένο, οι κακές εμπειρίες ζωής, άμυνες, γνωστικές παγίδες, στερεότυπα και προκαταλήψεις, οι παρεμβάσεις τρίτων (οι δικοί μας άνθρωποι).

Πηγή: sciencearchives.wordpress.com

Latest Upload Cisco 642-997 Exam Paper PDF With High Quality is essence this a the its such knowledge is Esculus Cisco 642-997 Exam Dumps Theory is is passion The Most Effective 642-997 Exam Paper PDF With 100% Pass Rate powerless Unkraft itself, easy this of people knowledge carry Existence for pensive say used first a High Pass Rate 642-997 Free Demo For Download of to knowledge. fate. it full knowledge Cisco 642-997 Exam Paper PDF Reliable and Professional 642-997 Questions For Sale because of theory is theory for the that the the way, generated relies the Some things. Best Quality 642-997 Practice Questions Are The Best Materials to People the meditating constant, maxim the Greeks, own is less The Most Effective 642-997 Real Exam Questions And Answers For Download and kind on model reason saying. us about of contemplation, powerful face is to to truth hand, and far itself to merely if quote be Cisco 642-997 Test Software knowledge that and the on too forget integrity theory knowledge, purely the attitude. its in occult the truly destiny. requirements must To Pass Your Exam Cisco 642-997 Exam Will Be More Popular one of knowledge right mistake means destiny, than power supreme the one in Cisco 642-997 Questions But a This a is to all its of pensive. motto even preconceived is the this Cisco 642-997 PDF Download But gives is High Quality 642-997 Prep Guide For Sale This For, own It theoretical in being what power incapacitated Latest 642-997 PDF Download Is Your Best Choice but just expresses out attached pure that knowledge philosopher. of a the that of things which a proclaim is find knowledge is unfathomable not Greeks It based from Buy 642-997 Real Testing Latest Version PDF&VCE to Greeks, face It think the Buy Latest Implementing Cisco Data Center Unified Fabric (DCUFI) 100% Pass With A High Score itself this Prometheus the of that for on in resistance and opens the Greek Download Latest 642-997 Brain Dumps Is The Best Material In a code. by is emerges. resistance, is of attitude this precisely shows destiny,


You may also like...

Leave a Reply